Nu är vi sjuka igen!

Folkes matvägran berodde helt och hållet på en dunderförkylning. Han är fortfarande snorig och hostig, men nu äter han hyffsat iaf. Själv känner jag mig rätt så mör, har legat med magsjukan för första gången på fyra år. Det är så hemskt! Har haft fruktansvärda magsmärtor, men nu känns det lite bättre. Kära sambon har också en seg förkylning som inte riktigt vill bryta ut, idag låg han och sov halva dagen så han blev lagomt pigg att orka ta jycken på promenad. Stackars Ville håller på att krypa ur skinnet då hela familjen beter sig som några dösillar. Jobbigt att vara sjuk alla samtidigt. Nu hoppas jag för allt i världen att de andra i familjen ska slippa magsjukan.

Imorgon ska jag på möte med banken. En sån där årlig sak, där man pratar om sin privata ekonomi. Ångrar mig till tusen att jag inte bokat om det, men det är väl lika bra att göra bort det. (Inte för att jag fattat vad det ska vara bra för).

Sitter just nu och spånar en massa på vad jag ska skriva i nästa nummer av bya-tidningen. Vi kom fram till att det skulle handla om mat iaf. Så släng fram era idéer här nedan tack! Längtar efter nya nummret av
CAMINO så jag kan få lite extar inspiration, det ska ju komma snart.

Upp och ner

Nu har det blivikt kaka med våra rutiner. Folke har varit en kanon duktig kille på att äta och sova. Men nu är det upp och ned vända världen här. Han vill absolut inte lägga sig på kvällen mera. Han blir arg och ledsen då vi försöker att hålla honom. Han vägrar att äta välling på kvällen, vägrar gröt på kvällen också. Det slutade att jag fick i honom några skedar A-fil med puffat ris i, plus ett halvt kex. Innan har han ju slukat 3dl fullkornsvälling varje kväll och somnat snällt vi 20-tiden. Å vad jag hoppas att det är en "period" som går över snabbt. Detta har iofs bara pågått sedan i torsdags, så det är bara fem kvällar än så länge.

Men alla tips på nyttiga och mättande kvällsmål mottages tacksamt. Gärna med så lite laktos i som möjligt,eftersom vi fortfarande är osäkra på om han är lite känslig för det. Jag vill ju att han ska vara mätt i sin lilla mage och kunna somna gott i god tid.

Så gott att bara dricka té!

Jag har aldrig varit någon riktig kaffe drickare. Tidigare om åren så gillade jag inte smaken, och nu senare om åren så gillar jag smaken men jag mår inte bra av det. Jag blir pigg som attan och det är beroende framkallande, sen kan jag inte sova.

Men té det gillar jag skarpt! Helst ört té eller grönt och rött té. Det gör gott för kroppen och är hälsosamt som bara den. Det finns i oändliga smaker och varianter, och det är alltid lika kul att prova nytt. Men jag har en stor favorit, det är
Yogi Tea's DeTox. Det är något speciellt med smaken som gör att man bara vill dricka det mer och mer. Och det är ju allt bra att rensa ut lite skit ur kroppen. Igår råkade jag springa över en ny sort té för min del som heter The London Tea Company. De har ett gäng med olika téer i spännande smaker. Men det som lockade mest var själva förpackningen. De har lyckats totalt! En ekologisk förpackning som är utan plast, lim och tejp. De har vikt den så det håller ihop utan onödiga tillägg. De små tépåsarna är inpackade i biologisk nedbrytbar påse. Och själva tépåsarna är utan onödiga snören, lappar och häftstift. Innehållet i alla téer är 100% ekologiskt. Och de har en fond som ser till att téodlarna får de reuser som behövs oavsett om det är sjukvård, utbildning eller hjälp med själva odlingen. Vist är det smart!!!



Till vänster är min stora favorit från Yogi Tea. I mitten Lavender Camomile, som är bra för avslappning och sömn. Till höger är Honeybush Wild Berries, som är bra för huden.



Här ser ni hur de har gjort förpackningen. ↑

Av de två nya sorterna har jag hittils testat Honeybush Wildberries. Ett fruktigt té som jag peronligen tycker passar perfekt till frukosten. Det står även att den ska vara bra för barn, kanske med en mjölkskvätt i. Det luktar lite honung då man låter det dra och det smakar friskt och äkta av de ekologiska frukterna som är i. Tar nog en kopp av den andra sorten ikväll.

KRAV märkt puder



Ett litet husmorstips såhär på kvällen. För alla er med blöjbarn i sin närhet, ni har kanske hört talas om babypuder. Det ska hålla huden torr och smidig under blöjan. Men jag kan upplysa er om att potatismjöl går lika bra. Det är svenktillverkat, naturligt och finns i KRAV version. Ett paket räcker lääänge och kostar ca 12kr. Jag anväder en tekula med skaft för att lätt strö på. Spara pengarna och slopa kemikalierna, köp ett paket potatismjöl!

bAGus

Folke har fått en till snygg bAGus mössa med tillhörande halsduk. Han fick det i julklapp av designern själv. Han tycker själv att han är grymt snygg i det och kommer med både mössa och halsduken och vill att jag ska hjälpa honom att ta på det. Sen går han runt och är stolt.



Svårt att få färgen rätt på foto. Men den är chokladbrun.



Stolt modell som visar hur fin han är. Lilla sötisen springer runt med bara blöja, tröja och sitt fina möss set!

Är ni intresserade av dessa fina mössor så hojta till, jag råkar nämligen vara väldigt bra vän med designern.

Inte riktigt klart



Vårt hus är både älskat och hatat av mig! Jag trivs i själva huset för det är mysigt och lagomt. Men det är så ofärdigt, opraktiskt och det är så galet mycket kvar att göra innan man kan kalla det klart. Och jag vet att det är alltid något då man bor i hus, men som det är hos oss nu så kan vi inte ens använda huset ordentligt. Det känns lite som Folkes pussel att det är så många bitar som fattas och tomrummen går ju ändå inte att ha till något. Det jag börjar att känna mig frustrerad över är just förvaring. Vi har alltid total kaos med rat framme jämt, för det finns ingen stanns att stoppa allt. Och för att vi ska kunna få ordning på just det problemet så är det så mycket annat som ska bli klart först. Och eftersom vi har miljoner saker framme och staplade på varandra överallt så blir huset genast väldigt svår städat, och det skapar mer oreda. Sen blir det ju så att då man går hemma hela tiden så hinner man ju liksom reta upp sig på det mer. Jag hade önskat ett hem som var mer väloganiserat och inte livsfarligt för Folke. Eftersom han är inne i en väldigt klättrig och klåfingrig period nu så blir detta kaos genast ett stor problem. Just nu känner jag för att ringa efter en container och kasta allt vi har bara för att slippa se det. Som ni förstår så känner jag att min inspiration och lust till att försöka fixa det försvinner då det enda jag kan göra är att flytta runt saker och inse efter en stund att det inte hjälper. Någon som har några enkla och eknomiska tips på att få tillfällig ordning i vårt hus?

Mysdag

Idag har vi haft en riktig mysdag! Jag, Folke och svärmor var bjudna till R's tremänning på lunch. Hon har en son som är tre månader yngre än Folke. De har världens mysigaste hus och ett kanon lekrum. Folke höll sig hyffsat lugn och han tyckte att det var kul med lite sällskap av sin fyrmännning. Ute blåste det småspik, så det var skönt att få sitta inne i värmen och äta god mat.

Igår gick det galant för Folke att hålla mormor sysselsatt. När jag kom tillbaka från frissan så var det kastruller ända ute i hallen, och Folke hade slocknat på soffan. Nu har jag fina toppar på håret och jag är inte blond mera!

Imorgon ska Folke till Momo!

Ibland för skoj skull så brukar jag fråga Folke om han kan säga något, för det mesta tittar han fundersamt på mig men ibland så härmar han. Och idag frågade jag om han kunde säga mormor, då sa ha momo flera gånger. Imorgon så ska momo få passa lilla räser Folke medan jag ska till frissan och fixa barret. Det är lite mer än ett halvår sen sist så det är väldigt efterlängtat. Dessutom så är själva frisören en väldigt fin människa som jag träffat alldeles förlite senaste tiden. Det blir första gången som jag lämnar bort Folke till någon annan en lång stund. Vi har varit så lyckligt lottade att vi inte ha behövt ha barnvakt, förutom någon enstaka liten stund som Folke ha varit själv inne hos farmor.

En annan ny sak som Folke lärt sig är att stryka på kinden. Jag brukar stryka på hans små röda kinder sen frågar jag om han vill stryka på mammas kind och då gör han det. Han har ju världen goaste och mjukaste händer, så man känner sig lyckligt lottat då han är en så go unge. Han gillar ju att vara nära och kramas och så. Jag hoppas att han stryker på momo's kind imorgon!

Less på vädret

Jag börjar snart att tröttna på detta extrema väder. Igår så var det nästan -25 ute och det är svinkallt. Idag så är det nästan nollgradigt och det blåser storm. Man tappar verkligen inspirationen till att gå ut överhuvudtaget! Det är så trist att ha väder som bara är jobbigt. Min önskan är ca -3 och vindstilla, gärna lite mjuk snö på marken. De tre vintrarna jag bott i Banafjäl har verkligen varit urtrista. Saknar "vanlig" vinter!

Ibland ska man hinna andas också

Jag ber lite om ursäkt att det varit dåligt med inlägg här i bloggen. Men det har varit desto mer i verkligheten. Att vara mamma, matte och sambo tar en del tid.

Folke har blivit så stor och duktig nuförtiden så han kan klättra upp på köksbordet och i sofforna och överallt, och jag är rädd att han ska rammla och slå sig så nu jagar jag honom hela dagarna. I måndags var vi till BVC och kollade läget. Lilleman väger numer 11,2kg och är 79cm lång. Han följer sin kurva perfekt och jag har aldrig behövt oroa mig för hur han växer. Han ser numer ut som ett barn och inte som en bäbis, han har blivit lite mer avlång liksom.

Kära sambon grejar på uppe i sovrummen och det väsnas ordentligt där ibland. Jag är så glad att det händer grejer. Längtar som en blådåre efter en klädkammare/förråd!! Hoppas att det kan ske inom snar framtid.

Tok Ville vimsar på somvanligt. Han lider just nu av tillfällig minnesförlust och kommer knappt ihåg att han kan "sitt".

Och jag har hunnit med att svänga förbi stallet två gånger, för att titta på gammle Larrys ena bakben som fått sig några törnar.

Idag så hade vi städ- och handlamatdag. Så det blev en tur till COOP, och där hamnade en massa gott i korgen. Men inget onyttigt förutom grädden kanske. Sedan blev det till att förinta smuts hemma. Städade sovrummet ordentligt, så nu finns inte ett enda hundhår i sikte där. Nere så skurade jag somvanligt. I morgon ska jag ta toaletten för det hann jag inte idag.

Till middag idag åt vi
Malin's Curry. Å gu så gott det var, Jag kan verkligen rekomendera det! Folke tyckte att det var toppengott och åt jätte snabbt. Dock bytte vi ut quorn mot röda linser, men jag tror att det smakar lika gott ändå.

Snabba svar

Fick svar idag från coop igen då jag skrev och frågade hur de tänkte då de har palmoljan i sina strips från Änglamark. Eftersom palmolja både förstör miljön och vår hälsa. Detta fick jag till svar.


Vi har mottagit förfrågan om ekologisk Palmolja

Ekologiskk palmolja måste följa de regler som finns för att en vara ska få kallas ekologisk. En ansvarsfullt producerad palmolja, inga plantager på skövlad regnskogsmark.

Arbetat med att få fram prisvärda varor till våra konsumenter på går ständigt .En avvägning mellan kvalitet och pris avgör vilken olja man kommer att använda.

Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar

Coop Kundkontakt

Okej, jag köper att den är ekologisk och inte förstör miljön lika mycket som "vanlig" palmolja. Men det är fortfarande onyttigt att äta den.  Så man får väl göra ett val där själv om hur rädd om sin kropp och hälsa man är.

Änglamarks strips

Jag gillar ju potatis i alla former, det är ju så gott. Det finns ju en hel uppsjö av potatisar och produkter som är gjorda av potatis. Och personligen så tycker jag att det är grymt gott med strips. Och för att då vara lite duktig då man äter något som är så pass onyttigt så brukar vi ha köpt Änglamarks strips, då vi inte orkar göra egna. Bak på påsen så står det att de är förfriterade i vegetabilisk olja. Men inte vilken ojla! Det är ju ganska viktigt tycker jag att få reda på vad det är för olja, så jag skrev till coop och frågade.

Idag fick jag ett svar som inte var så oväntat. Den vegetabiliska oljan är palmolja!

Jag vill inte äta palmolja pga att det är en produkt som förstör vår jord då den odlas. De skövlar ned regnskog för att kunna plantera palmerna som de tar oljan ifrån. Sedan så är det en onyttig olja som gör att blodkolestreolet höjs, och det är ju verkligen inte bra. Så tyvärr har vi nog ätit våra sista strips från änglamark ifall de inte byter olja i dem. Tur att det går lätt att göra egna strips utan palmolja!

Jag ska skriva och fråga dem, hur de tänker då de säljer en produkt som ska vara bättre mot miljön men ändå använder en så omdisskuterad olja i den.


Lantlycka

Två dar på raken så har vår kära hund haft riktiga gulddagar då han bara är sådär söt, snäll och lydig. Han har ju kommit in en sån där jobbigt unghundsperiod nu. Han hörsel är väldigt selektiv och det är mycket roligare att hitta på egna saker än att lyssna på matte och husse. Men igår var en sån där härlig dag då han är så go och vill bara vara med oss hela tiden. Och idag höll det fina i sig. Toppenhund!!! Han var kanonduktig ute i skogen och vi träffade hela tre hundar på promenaden och han valde att komma till matte och lyssna på mina komandon. Som belöning för han fina lyhördhet så fick han leka massor med de hundarna vi träffade, och det klickade verkligen med en av dem. Han visade direkt att leken skulle ske på hans villkor och Ville hängde glatt på.



Såhär ser Ville ut för det mesta då vi är ute. Så det är inte lätt att fånga honom på bild. Han flyger fram som en vivrvelvind och kontrollerar alla rådjursspår. Bilden är från igår då vi körde pulka på lägdan.



Inkallning! Man får passa sig då Ville fortfarande inte vet vars bromsen sitter. Men glad är han ju!

Städtips



Jag kan vara tjatig men jag vill ändå skriva detta. Man behöver inte använda alla dessa färgstarka och giftfyllda städprodukter som finns i kilometerlånga hyllor på alla affärer. Dessa produkter innehåller massor av onödiga ämnen som inte behövs egentligen, men de förstör vår vattenmiljö då vi spolar ut det i avloppet. Tex så fungerar ättika finfint till hygienstädning, som på toaletten. Man kan späda den med kallvatten och fylla i sprayflaska. Eller gnugga outspädd på kalkfläckar och det går lätt att få bort efter en stund. Dessutom så är det super till att få bort dålig lukt med. Vi använder ofta en skvätt i sköljmedelsfacket då vi tvättar tygblöjor. Så det är en mångsidig produkt för en billig peng i återvinningsbar förpackning och den är helt biologisk!

Tandkrämsgalningen är lös igen

Nu har vi testat lite tandkräm igen. Det var ett tag sedan jag skrev om det sist så jag samlar ihop flera stycken i detta inlägg.



• Den första är Weledas barntandkräm. En toppenbra tandkräm för barn som bara innehåller naturliga ämnen och är inte farlig att svälja. Den smakar jättegott och Folke gillar den. Den får toppbetyg!

• Den andra är Weledas Ratanhia. Smakar gott och man känner sig väldigt fräsch i munnen. Den får också toppbetyg!

• Den tredje är Urtekrams mint. Det känns väldigt rent i munnen, men den har en annorlunda eftersmak som jag inte är så förtjust i. Den får hyffsat betyg.

• Den fjärde är Biozym. Smakar gott och man känner sig fräsch. Men tyvärr innehåller den flour så man måste skölja noga och spotta ut allt. Så den får hyffsat betyg.

OBS! De tre vuxentandkrämerna har väldigt naturliga smaker. Så byter man till någon av dessa tandkrämer efter att ha använt tex Pepsodent eller annan "vanlig" tandkräm, så kan det smaka väldigt konstigt den första veckan. Men ge inte upp för det smakar jättegott och naturligt sedan.

Tänd ett ljus och få bättre luft!



Idag fick jag denna underbara ljuslykta av min mamma. Det är en saltkristall som man sätter ett värmeljus i. Då den bli varm så avger den neutraliserande joner som förbättrar kvalitén på luften. Då man har TV, dator och liknande igång mycket så blir det för mycket av de positiva jonerna så med denna lykta kan man jämna ut det lite. Och snygg är den också!


Fake ek

Jorå, nu idag har vi äntligen kommit så långt att vi köpt golv till vårt nyaste sovrum. Skårorna är frästa och plåten ligger på plats. Slangen som ska ge oss den goa värmen är också på plats. Så strax ska det på ett riktigt golv. Så idag åkte vi till byggmax och valde detta slitstarka men billiga golv. Vår tanke är att ha ett golv som är lättstädat och inte allt hundhår syns på. Helst skulle jag vilja ha ett riktigt trägolv, men det passar inte med vår golvvärme eller ekonomi just nu. Så det får duga med laminat. Dessutom så är det ju så lätt att lägga klickgolv. Bild kommer väl då det är klart någon gång i framtien. :-)

Kvällsgott med en god tanke



Denna goda kladdkaka har många fina ingredienser. Några ekologiska nån som är rättvisemärkt och och även närproducerade.

2 ägg från grannen
1½ dl råsocker från Saltå kvarn
4 msk kakao från Änglamark
1½ dl dinkelmjöl från Saltå kvarn
2 tsk vaniljsocker rättvisemärkt från Dansukker
150 g smör ekologiskt från Arla
200 g hackad choklad från Green & Black's
lite ströbröd till formen från Änglamark

Vispa ägg och socker, smält smöret och rör ned det tillsammans med de torra ingredienserna. Rör sedan ned den hackade chokladen och häll upp smeten i formen. Sen in i ugnen i 180° ca 30 minuter, sen är det mums fillibabba!

En viktig kalender



Jag vet inte hur det är runt om i Sverige, men här i Ö-viks kommun så får vi en superbra kalender i brevlådan där det står allt möjligt bra man vill veta. Bla om källsortering, vatten, farligt avfall och mer. Så släng den inte. Spara den och läs!

Utmanad

Jag blev utmanad av Malin som har Ekoblogg, att berätta lite om mig själv och miljön. Så här kommer det!

De 3 bästa sakerna;

• Jag försöker att köra bilen så lite som möjligt, och då jag väl gör det så uträttar jag så mycket jag kan på en och samma resa.
• Jag köper i princip bara ekologisk mat, så gott det går.
•  Jag använder tygblöjor till sonen

De 3 sämsta sakerna;

Jag torktumlar på tok för mycket, men jag skyller på att det är vinter nu och vi har dåliga möjligheter att hänga tvätt.
• Jag fryser lätt och vill ha det varmt inne i huset.
• Vi äter kött

3 saker jag vill bli bättre på;

Kompostera! Just nu så har vi bara möjlighet att kompostera trädgårdsavfall. Men vi ska ordna det till våren/sommaren.
• Laga vegetarisk mat.
• Köpa secondhand eller ekologiska inredningssaker och kläder.

Ja det var väl det, fast jag skulle kunna göra denna lista hur lång som helst känns det som. Men jag utmanar Linda, Sara och Karin. Så hojta till ifall ni har lust att anta utmaningen. Länkar inte till era bloggar ifall ni inte vill att jag ska det.


Hur var det 08?

Bra tack! Vi hade ett fint år, förmodligen det bästa sedan vuxen ålder. Det är fantastiskt att få vara hemma och se sin fina son växa och frodas i lugn och ro. Härligt också att R har kunnat vara hemma så mycket, så vi fått umgås hela familjen. Dessutom så fick vi ju äran att fostra en fin och snäll hund. Det har varit ett körigt år där tiden verkligen inte stått still. Jag har haft fullt upp och roligt för jämnan. Jag är evigt tacksam min otroligt snälla sambo och min underbara son som såklart är världens finaste.

Sjävklart tror jag ju att 2009 ska bli minst lika bra och ännu bättre!