Valborgsmässoafton!

Vi önskar er en trevlig valborg! Här ska vi fira med att äta och umgås med grannar och sedan en promenad till brasan innei byn. Ha en trevlig kväll allihopa!

Opålitlig rackare

Jo de va såhär att igår var jag i skolan och då är Ville och Folke hos sin mormor. När Rikard slutade jobbet vid 14-tiden så åkte han och hämtade hem våra gossar. De är ute och leker och sedan släpper Rikard in Ville medan han ska röka lite sik. Och då han kommer in ligger detta i hallen ↓Ville har tagitsitt första skooffer. CRAP jag som hade tänkt att Folke skulle ha sina vinterpjuck idag och sedan skulle jag tvätta dem och plocka bort dem. Jajja han får väl ha gummistövlarna ikväll istället. Tur att jag skickat efter sandaler till Folke nu, så han får något annat än stövlar. Ska visa dem så fort de kommer!

Utmanad om Unisexkläder för barn

Har blivit utmanad av Loa på ecoloco om hur jag funderar kring barnkläder.

Hur tänker du när du köper kläder till barnen? Vad är viktigt? Tänker du unisex?
Det första jag tänker på är att kläderna ska vara sköna att ha på sig för Folke. Eftersom jag själv får spunk ifall kläder skaver eller klämmer någonstanns, och jag tror att han känner efter lika mycket som jag (fast han förmodligen inte gör det). Det andra jag tänker på är utseendet, jag gillar färgglada kläder. Barn är livfulla människor och jag vill att det ska avspeglas i kläderna, dessutom så är det bra om barnen syns extra bra. Och sedan ska de ju såklart vara av god kvalité, man vill ju att de ska tåla tvåhundrafemtioelvatusen tvättar och de tuffa tag som barn utsätter sina kläder för. Och absolut tänker jag unisex, mycket för att jag är helt genusskadad pga min utbildning (lärare med inrikting att arbeta inom förskola) och mycket för att jag själv är uppfostrad med könsneutrala kläder. Dessutom så är det ju kanonbra om man tycker att kläderna passar ett eventuellt syskon oavsett kön. Sedan vill jag bidra till min sons jämställda uppfostran där kläder kan spela en stor roll i dagens samhälle. (Folke har kläder i alla färger och mönster, även rosa och lila med blommor och hjärtan). Självklart så föredrar vi ekologiska barnkläder!!!!!


Vad tycker barnen själva? Har de åsikter om sina kläder?

Nu är ju Folke snart 1½år så han har inte så stora åsikter om sina kläder ännu. Men han brukar gilla att spegla sig då vi säger att han är snygg. Bla i sina röda stövlar och röda solglasögon!

Tror du att barnens kläder påverkar deras beteende och utveckling?
Absolut! Jag tror att barn mår bra av att få ha varierad klädsel. Det är så förlegat att dela in färger och klädstilar efter kön. Dessutom så är jag säker på att barn kan leka/forska/leva mer i bekväma kläder. Om barn har könsneutrala kläder så utvecklas de förmodligen mer fritt än att de ska bli placerade i ett fack.

Jag kommer att fortsätta köpa kläder som är unisex till Folke så länge han inte har något emot det. Och de kläder kommer i största del att inhandlas på affärer som har unisex tänk. tex ecoloco och polan o pyret.


Tänt vare här!Nu har vi äntligen tänt på brasan nedanför huset. Vårstädningen är officiellt igång! Och ja, jag vet att det inte är sista april idag, men bättre att elda nu än vänta tills eldningsförbud. Nån som är sugen att grilla? Kom hit om  nån timme så är det nog lagom glöd.Husbonden själv är ute och letar saker som ska eldas tillsammans med vimsiga Ville.

Dagens shopping

Idag var det dags att fylla på hundmaten, så vi åkte till Granngården. Medan vi ändå var där så passade vi på att köpa plantjord och ny spårlina till Ville. Dessutom så hade de ett erbjudande om kryddväxter, där nappade det direkt.


Främre raden från vänster: Timjan, Mynta och Salvia.
Bakre raden från vänster: Lavendel, Oregano och Rosmarin.

Några fröpåsar som också fick följa med hem!


Bakre raden från vänster: Körsbärstomat till ampel, Vanlig tomat, Smultron och Jordgubbar.
Främre raden från vänster: Kanelbasilika, Persilja och Basilika.

Jag vet att några av dessa fröer redan borde vara sådda, men vi har inte haft tid förrän nu. Så jag hoppas att jag ska få det gjort senast ikväll eller imorgon.

Man blir lurad

Jo varje gång är det så! Man blir lurad. Det var så fint och soligt ute, snön töade som attan och jag började rota i rabatten. Jag rensade den lilla rabatten vi har utanför köksfönstret och krattade bort lite löv från gräsmattan. Satt en stund och blundade mot solen. Ville låg på det bruna gräset och myste. Det var så härligt! Men idag så snöar det igen, kallt och grådassigt. Jag är så less på vinterkläder och gegga. Men aprilväder har man ju varit med om förut.


Före!                                   Efter!

Å om detta ändå hade funnits i skolan!Tänk om barnen hade fått lära varandra saker, vad mycket de skulle ha kunnat då! Om ni undrar var lappen kommer ifrån så är det en sån där flärp från en tepåse från Yogi tea.

Säker hund i bilen

Äntligen, äntligen! För snart två veckor sedan (tror jag) så kom hundburen som vi beställt via Zoobutiken i stan. Det är en ordentlig bur för en stor hund, som är krocktestad med gott resultat. Och de smarta är att den går att ändra storlek på, beroende på vad man har  för bil och hur stor hund man har. Buren heter Vario cage och är tillverkad av MIM. Vi köpte en halvbur i storlek L. Den sitter som en smäck i bilen och Ville åker som en kung där bak numer.Och självklart en bild på han som åker också!Här ligger han och solar sig en stund mellan sina galna upptåg! Go gubben!

Mycket trevligt

Fredagkväll på Bruksgodset var väldigt lyckad. Vi hade jätte trevligt och jag fick mitt första glas vin sedan 2006. Det märks att man inte tål så mycket då man inte fått i sig en droppe alkohol på så lång tid.

Go mat var det iaf. Kan ni gissa? Det var ju raggartema så det bjöds på korv med bröd och mos. Super smarrigt!!!! Folke hade varit snäll och somnat lätt. Ville hade somvanligt varit gosig och försökt att sitta i knä i soffan. Så skönt när man kan lämna barn, husdjur och hem till människor som vet precis hur vi brukar göra allt. (mina föräldrar altså)

Tyvärr har jag inte haft tid att plugga en sekund, så jag känner migl ite stressad över det. Men förhoppningsvis ska jag väl hinna ikapp nu i veckan som kommer. Jag behöver ju inte åka upp till Umeå förrän vecka 17. Skönt att slippa de där skruttbussarna ett tag.

Det är massor av saker jag skulle vilja visa er och skriva om, men kameran är full och jag har inte hunnit tömma den. Vi har runt 900 kort i den och 90% är på Folke. Resterande 10% är på Ville, Findus och kanske Rikard. Jag skulle tippa på att jag själv är kanske med på en eller två bilder. Det säger ganska mycket om vem det är som fotar och vad den är intresserad av =)

Men jag hoppas att jag får ordning på alla bilder snart, så ska ni få se en och annan fiffig sak som vi har här på landet.

Glad Påsk önskar vi er!

Idag är det långfredag och vi har hittils haft en lugn och skön dag. Men nu tänker vi dra uppt empot lite och fira påsken ordentligt! Strax väntar en något försenad påskstädning och påsktvätt. Sedan ska Folke och Rikard hälsa på Folkes farmor, medan jag ska få duscha och fixa mig iordning för en kväll på bruksgodset. Det blir mat, musik och glada människor allt med ett tema av raggare. Så vi ska helt enkelt på en raggarfest! Lilla Folke ska få vara hemma med husdjur och mormor å morfar.

Så ha en trevlig påsk allihopa!

Här gåre unna

Ojojoj vad det är mycket att stå i för att få vardagen att gå ihop då man inte är "bara" hemma. Jag känner mig verkligen helt slut i hjärnan av allt prat och funderande på barns livskvalitet.

Earth hour var jätte mysig! Vi släckte ned allt och tände massor av ljus lite här och där, sen åt vi massor av snask i soffan. Vi tände inte på hela kvällen, förutom TV'n da. Man borde göra sådär varje lördag egentligen, bara för att det är så mysigt och dessutom dra ned på energiförbrukningen.

Plugget är väldigt intressant, förutom idag! Vi har två kurslärare och den vi haft hittils är en kanon duktig herrei 60-års åldern. Han pratar från hjärtat och kan verkligen konsten att formulera sig. Idag dök den andra herren upp med en känlsa av osäkerhet och ingen koll alls. Han pratatde lite utanför själva ämnet rätt mycket och då tappar man lätt intresset själv. Men dagens plus är att jag äntligen fått tag i kursens viktigaste bok, och jag fick äran att luncha med min fina kusin och min bästa vän N.

Här hemma är det somvanligt. Hundhår och leksaker överallt. Det har äntligen börjat töa lite mer så den värsta isen på gården är borta. Villes nos går på högvarv och Folke njuter av att kunna traska runt lite mera fritt. Jag börjar fundera på ny spårlina till Ville och sommarsandaler till Folke och är ganska säker på att jag kommer att klicka hem dessa ↓ i slutet på nästa månad.

  Bild lånad
härifrån


Dessa superfina Kavat sandaler är tillverkade av ekologiskt garvat skinn från Tärnsjö i Uppland. Och det är på ecoloco man köper dem.