Om huset

Insåg alldels nyss att det är ca ett år sedan jag skrev något om huset här i bloggen. Men det är för att det händer inte så mycket direkt. Och det lilla som händer är så tråkigt att skriva om. Typ, att vi har fixat lite i ett sovrum uppe så snart går det att sätta in tak och väggar där. Men det är ju ruskigt långt ifrån gardiner och annat piff så det känns ju inte så kul. Sen har jag målat lite dörrfoder på nedervåningen som bara varit grundmålade ett varv. Dessa foder behöver dock minst ett varv till med stockholmsvit innan det är klart.

Jag har även bestämt mig för att göra det lilla rummet uppe som varit ett litet sovrum som nu är ett syrum, till ett förråd/garderob. Vi har ju ingen källare och vi har dåligt med garderober i huset. Så jag tänkte att detta lilla rumt ska vi kunna ha lite klädförvaring och diverse prylar som man inte vill ha framme jämt. Känns skönt att jag har bestämt mig, men det lär ju kunna ändras några gånger innan det är dags för själva bygget.

Dagens valpkurs

Idag var det ännu en träff med valparna på strandvallen. Vi fortsatte med samma övning som sist. Altså hundmöten! Det var ju superbra eftersom vi inte kunnat träna ett enda hundmöte sen förra gången. Vi har promenerat en hel del under veckan som gått, men inte mött en enda hund. Lite trist då man verkligen vill träna och vara duktig.

Idag började vi också med inkallningsövningar. Det var kul att se vimsiga Ville komma som en kanonkula emot mig med lite hjälp. Vi fokuserade på själva vändningen då man har kallat på hunden. Och hade en medhjälpare som höll i kopplet så det blev rätt alla gångerna. Att springa till matte är svårt då det står ett helt gäng med leksugna kompisar brevid.

Vi ska nog försöka att träna med katten här hemma, och löv. Löv som blåser förbi är nog en av de roligaste sakerna Ville vet.

Stormen blåser bort alla våra löv

Nu har övermakten dragit igång med höst städningen. Saker som tex vårt båthus blåser bort idag, det är inte kul. Jag känner mig alldeles spänd i nacken efter att ha kört ca 7 mil fram och tillbaka till valpkursen och nästan lite yr i huvudet efter att jag varit ute ett bra tag. Det är lite läskigt då bilen rycker åt alla håll.

Idag får Folke sova inomhus, för jag är nöstan rädd att vagen ska blåsa bort. Sitter själv i ett underställ av merinoull och värmer mig i soffan bland alla kuddar. Har precis gjort en kopp
ekologiskt chai te med laktosfri mjölk och farinsocker.

Jag hoppas verkligen att blåsvädret inte håller i sig för länge. Det är så trist att vara ute då det blåser och Folke kan inte andas. Jag tycker hellre att det kan regna än blåsa.

Ja det är väl det vi pysslat med...

Det har ju varit höstfint ute i några dar så jag har haft lite extra energi med tanke på att jag inte sover så bra på nätterna (Folke är fortfarande snuvig). Så jag Folke och Ville har tagit några sköna promenader i skogen och tränat på inkallning med visselpipa och lite godissök. Ville har varit jätte duktig på inkallning med pipan och det verkar fortsätta i den banan. Men jag har varit noga med pipan och bara blåst då jag  vet att han kommer. Och söka efter godis i blåbärsriset är superkul. Han blir riktigt mallig då han hittar sina frolic's. Folke är ju som bekant en rätt så cool kille och snackar med sig själv och träden medan jag fifflar med koppel, pipan, och frolic's.


Sötisarna på elljusspåret!


Letar frolic.


Busunge i vagnen!

Men det har blivit höstkallt igen och tyvärr tappar man lite motivation att leka i skogen. Igår tog vi en tur till Husum och hälsade på mina föräldrar som varit på semester. De hade shoppat fina kläder till Folke på Gekås i Ullared. SÅ det blev lite modevisning och vi tog även en prommis till ICA. Sen bakade vi pizza och vräkte i oss.

Idag fick jag lust att åka in till stan och titta på lite kläder till mig själv, eftersom jag fick lite pengar och presentkort då jag fyllde år. Hittade en fin tröja till mig och några byxor och flecejacka till Folke. Han har tvärväxt nu och behöver allt nytt. Men med Ullared's fynden och detta så fattas bara en vinteroverall.

Så onödigt dyrt...

Jag tyckte för några månader sedan att det skulle vara kul med en ny ringsignal till mobilen, och jag bad min kära sambo att fixa det. Mycket dumt! Jag tänkte att han skulle kunna ta nån gammal låt från datorn men han iddes inte utan startade en premuretion på jamba. Det gick jätte snabbt och lätt och jag fick en ny ringsignal på några sekunder, men vad min kära sambo inte riktigt hade räknat med är att det kostar en massa pengar. Så efter ett bra tag kom det en fet räkning till min mobil och det känndes ganska surt, men tanke på att jag inte har några pengar alls. Så jag sa till R att han måsta ringa och säga upp det där spektaklet på studs. Han ringde och jag fick ett sms med svar att abbonemangen hos jamba var uppsagt. Nån vecka senare så kom det fler sms om erbjudanden på bilder och fler ringsignaler och min inkorg var proppad med sms från detta företag. Men jag tänkte att det kanske bara var reklam.

Men så nu alldeles nyss så tröttnade jag på detta reklamutskick och ringde upp dem igen och frågade om de kunde sluta med att skicka. Då visade det sig att jag fortfarande står och betala en massa pengar till dem för ingenting. Åååå jag blir så besviken och sur. Som tur var så var det en trevlig telefonist som erbjöd att sätta tillbaka 100kr på mitt konto för hon såg att jag inte utnyttjat tjänsten alls. Men vaddå 100 kr. Jag har nog hittisl get dem 500kr för inte ett jota.

Stackars Folke

Folke är förkyld på riktigt för första gången i hela sitt liv. Han fick snuva den 16 september och nu har det snörvlats en vecka. De första fem nätterna så kunde han inte sova! Han blev täpt och kunde inte ha sin kära napp i munnen, och då blev han ledsen. Och då Folke inte kan sova så kan ju jag inte heller sova. Puh, tröttsam vecka. Men nu har han sovit två nätter i rad och jag håller tummarna för en natt till. Men idag var han lite sämre så jag törs nog inte hoppas på en lugn natt.

Vi har pallat upp Folkes säng med hemmagjorda sovpuckar, men det verkar inte räcka. Så sover han kasst ska jag nog lägga en kudde under hans madrass. Sen har vi testat näsdroppar av koksaltlösning. Ingen hit! Folke tycker att det är döläskigt när något rinner in i han lilla näsa. Han gråter och blir bara mer täpt, och då funkar det ju inte. Sen har vi testat den berömda näsfridan (snorsug, låter inte så gosigt direkt). Den funkar fö stunden men han tycker också att det är lite läskigt så det är inte så lätt att komma åt den lilla näsan.

Jajja, vi får se hur länge det håller i sig.


Roligaste saken att trumma på i hela huset


Stolta matte

Igår var det valpkurs igen. Och den här gången var det hundmöten som skulle tränas på. Lilla Ville gjorde sitt allra bästa och förstod direkt att om man ignorerar andra hundar så får man en näve godis och pussar av matte. Så igår var det en stolt matte som seglade runt på rosa moln ett bra tag.

Vi hade även lite teori med trötta hundar inne. Vi pratade om vad en hund behöver för att må bra, och vilket ansvar vi har som hussar och mattar. Slutsatsen var att en hund behöver motion, kontaktträning, nosarbete och balansträning. Sen har vi människor ansvaret att vara våra hundars trygghetsbas, aktivitetsledare och den som bestämmer. Fixar man att ge sin hund detta så kan man kännas sig som den ultimata hundägaren.

Skänk en slant till barnen

Snälla Eko-Malin som har Ekobloggen har startat en insamling till Barncancerfonden. Där kan man skänka en tia eller skicka en slant via sms. Supersmart!! Så surfa dit och hjälp till lite vetja!

Sen har Vattenfall gjort en supersmart sak också. De skänker 20 kr för varje person som länkar till deras insamlig till World Childhood Foundation. Så ni som har en hemsida eller blogg, skriv en rad och länka så blir det mera pengar.


Ett år till

Jaha då kan man lägga ett år till på meritlistan för jordelivet.

Happy birthday to me!!!

Jag gjorde go laktosfri gräddtårta och jag fick blommor och brev. Mycket lyckat!!! Lilla Folke fyllde ju 10 månader idag och han fick ett par tjocksockar och ett bidrag till en ny bilstol. Så till veckan ska vi nog ta en svängom på stan.

Folkestackarn har nu fått sin första riktiga förkylning med ordentlig snuva. Han härjar på somvanligt på dagen, men han sover uselt på natten. Han blir tät i näsan och kan inte ha nappen i munnen och då blir han ledsen. Han sover i vår säng och han snörvlar och snyftar och sparkar och viftar. Så själv sover jag inte alls. Men Folkes snälla pappa sover gott och orkar kliva upp tidigt med Folke på morgonen och då hinner jag slummra till en stund.

Valpkurs

Igår var första träffen på valpkursen. Det var en väldigt blandad skara av raser och det var ganska blandad ålder på dem med. Ville tyckte vid första åsynen att det var ganska så läskigt ställe vi hade hamnat på, men efter en stund så känndes det som att vi var på cirkus.

Passet startade med lite info och prsentationer av oss alla, och Ville satt snällt i teori rummet ca 3 minuter. Efter 3 minuter så blev han ruskigt less och ville brottas med mig och leka med de andra hundarna. Så man kan säga att jag har lite träningsvärk i höger arm efter 25 minuters info. Sedan gick vi ut och hundarna fick hälsa på varandra. Och det vare dags för vår första övning. En kontaktövning där man belönar hunden vid spontan ögonkontakt. Fick lite kritik av ledaren (som var en vikarie, och hållt till mindre på stället än mig själv) att jag var för långsam men att upptäcka kontakt. Men eftersom jag och Ville känner varandra ganska väl så förväntatde jag mig att se hans ögon och inte bara baksidan av kinden. Då Ville hade fått spanat av sig lite så kom han igång och jag fick belöna massor av fin ögonkontakt. Vi fick även denna övning i läxa. Då vi var klara var det lektajm, och Ville siktade in sig på en blyg 10 veckors schäfervalp. Efter henne stod en lite äldre drever kille på tur och de hade jätte kul.

På det stora hela så är jag hyffsat nöjd men första träffen. Lite besviken på vikaren (ingen personligt, bara att det var en vikarie), men jag tror nog att den rätta ledaren är där nästa söndag. Ville sov resten av dagen så det var en enorm prestation av honom.

Varning varning!!!

Till alla blivande föräldrar, eller de som planerar!

Jag mådde rätt så illa själv i början på min graviditet och dessutom jobbade jag på förskola, så jag använde ingen parfym dock lite smink slank väl på då och då.  Och nu i efterhand så är jag glad för det! För det kan visst vara lika farligt som blöjor med lotion i.
Altså småkillar kan bli ofertila redan i mammas mage. Inte så skoj!

Till alla föräldrar som har napp till sina barn!

Lämna aldrig era barn utan uppsyn med napp som har sköld med små hål i. Kommer hela nappen in i munnen så kan läpparna täppa till hålen och barnet får ingen luft genom munnen. Ibland så kan ju barnen vara täta i näsan, och det betyder ingen luft alls.

Eftersom napp rekomnderas för att förebygga PSD (Plötsligspädbarnsdöd) så välj en annan modell.


Två olika modeller av Folkes begagnade nappar, där läpparna inte kan täppa till hålen helt och hållet.

Ps. jag vet att det är jätte löjligt att skrämma upp folk på det här sättet, men man kan aldrig vara för noga med sånt här.

Hemma bäst!

Nu har jag varit hemma i lite mer än ett år och jag tycker fortfarande att det är härligt. Men idag har papper skickats till skolan så att jag kan återuppta studier i januari. Ska försöka byta till mig nån distanskurs så jag inte behöver pendla så mycket. Får ju lite ångest då jag tänker på att måste vara ifrån Folke en hel dag. Jag verkligen älskar att vara med honom, han är en sån snäll och rolig lite unge. Sen har ju vovven börjat mysa till sig lite mer och han är så himmla go vissa studer. Så det kan vara så mysigt att sitta på golvet och bara mysa med Folke och Ville. Folke har dessutom börjat krama Ville och det är så gulligt att man smälter lite inombords.

På söndag börjar vi valpkurs och det ska bli kul att få göra något, och Ville behöver verkligen få träffa lite andra hundar nu. Han är lite som två hundar just nu, en som är världens sötaste som kommer och lägger huvudet i knät och suckar. Han tvättar våra fötter och gosar med Folke. Sen har han sina stunder då hans hjärna kommer i spinn. Han hoppar biter och ganger på allt. Han rammar allt i sin väg och välter vattenkannor, korgar, väskor och en massa annat. Han bär runt med våra skor och gummistövlar så vi får annordna skattjakt för att återfinna dem.

Men i slutet av dagen då han lägger sig i knät på mig och jag snusar i han goa öron så glömmer jag snabbt alla hyss han gör.

Ja vaddå!?

Hur ska jag hinna med det här då?

Jag måste faktiskt säga att jag är en period bloggare. Nu i sommar har det varit körigt om dagarna. Vild bäbis och tokig labbevalp. Men jag känner jag har börjat få lite kläm på det här med att vara mamma och hundvalps matte samtidigt.

Folke har blivit jätte stor och kan massor av saker, som är livsfarliga. Han klättrar och försöker att gå fast han inte kan. Och lilla hundvalpen är inte så liten mer. Han är tung (ca 18kg) och ser ut som en dragracer i kroppen numer. Bakbenen är längre än frambenen.

Rikard är föräldraledig i två veckor till och sen ska vardagen rulla på somvanligt igen. Ja vi får väl se hur det ska gå.

Just nu sover Folke över lunchen och det kommer strax att vakna en vrålhungrig liten gosse. Jag vet fortfarande inte vad jag ska äta till lunch. Ja ni fattar. Jag är inte en organiserad människa!