Förlossning och BB

Igår eftermiddag var det dags att göra studiebesök på sjukhuset med föräldragruppen. Det var väldigt blandade känslor inom mig då. Jag längtar ju så otroligt mycket, men det känns ändå lite läskigt. Fast jag känner mig lugn och är inte rädd, än iaf.

Vi fick traska rakt in på BB och titta på en dagsfärsk bäbis som låg och myste i sin balja. Det kändes konstigt, som att man trängde sig på. Det kändes som att man var där och tjuvkikade i smyg och man var rädd för att någon skulle komma på oss och läxa upp oss vilken sekund som helst. Sen fick vi kolla i några förlossningsrum, och barnmorskan visade alla manicker och hur man anväde sakerna. Jag vet inte om jag var i lite schock men jag bara satt där och lyssnade helt paralyerad. Jag fick lite ont i huvudet och det var så varmt där. Fast sen sa Rikard att det blev nog så för att vi alla trängde in oss i det lilla rummet så länge. Så det var nog inte så bra luft där. Rummet är väl gjort för 2-4 personer och vi var 10 stycken som satt och flåsade. Vi fick även se det lilla rummet de tar bäbisen till ifall den inte andas på en gång, då får de ligga på ett litet bord och de suger ut slemmet ur näsa och mun. Alla blivande pappor blev då uppmanade att snabbt följa med bäbisen ifall det skulle hända.

Sen fick vi kika in i en BB sal och kolla runt i alla lådor och på toaletten. Erkänner att jag blev väldigt paff över hur litet det var. Det var mindre än vårt sovrum här hemma och där ska man ju vara två familjer som ska vistas. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det är lugnt där så man slipper dela rum eller att det är nån lugn och trevlig människa som ska ligga brevid mig.

Efter det så åkte vi en våning upp och fick se akutrummet och massa saker på neonatal. Ifall det skulle bli nån mer allvarlig sak med bäbisen så får den åka upp dit. Kändes lite läskigt att ens behöva tänka tanken, men skulle det hända något så vet jag ju vart mitt lilla barn är.

Jag var helt matt i både kropp och knopp efter det där. Jag kommer nog inte ens ihåg hälften av vad barnmorskan sa. Men jag har ju 
sett stället iaf.

Jag är bäst på att...

inte göra det som behövs!!!!

Nu har jag fortfarande inte packat någon väska som jag ska ha med till förlossning/BB. Jag vet inte alls vad jag ska lägga i den och jag vet inte vad jag ska ha för väska. Liksom, hur stor ska den vara och så? Det känns ju drygt som attan. Vem vet jag kanske går över tiden länge och då kan det ju ta en månad till innan bebben kommer ut. Ska alla saker ligga i den där väskan i en månad då eller? Nä, vad onödigt. Kanske bättre att göra i ordning en byrålåda med de saker jag hade tänkt att ta med så får man stoppa det i väska då det blir dags istället. Eller så struntar jag i det ett tag till...

Kanske sista dagen

Idag var förmodligen den sista dagen som jag jobbade. Känns lite skönt på ett sätt men ändå lite trist. Fast jag är ju inte så alert på mitt jobb mer så det är väl lika bra.

Idag så började jag 07:00 och insåg strax innan jag skulle fara att jag inte får på mig mina regnkläder mer. Jaha, vad ska man göra då det blåser storm och regnar samtidigt. Hoppas på att barnen inte vill vara ute så länge kanske. Vi sysselsatte oss med lite halloween pyssel och annat skoj. Så vi var inte ute så länge, bara tills alla barnen var helt blöta.

Nu är jag jätte trött och min kropp är helt slut på. Har precis stökat undan och fixat klart i köket efter middagen och jag har även lyxat till det med att vräka i mig en bit nybakad kladdkaka. MMmmmm!!!

Tror att det är dags att lägga sig i soffan och vila lite nu, undra om det är någor kul på TV ikväll.

image23

Här är tjockmagen i egen hög person. Undra hur länge det är kvar tills lilla skatten vill komma ut? (19 dar enligt ultraljud)

Höstrusk!

Nu har den vackra romantiska hösten övergått till något kallt, grått och rukigt. Det blåser jättemycket och regnar lite. Det är ingen mening med att sticka ut näsan genom dörren ens. Lilla Findus har problem med vad han ska sysselsätta sig med. Han har tappat bort sin leksaksmus. Jag hade tänkt att åka in till Arnäs och köpa en ny åt honom på Ö&B, men jag hittar ingen som vill göra mig sällskap dit. Ids inte åka själv. Fast jag skulle behöva köpa lite talgbollar till alla söta småfåglar som är hungriga. För det är ingen idé att fylla på frö automaterna i denna storm. Fröna blåser ju bara bort.

Jag känner mig också rastlös och jag vet inte vad jag ska ta mig för. Skulle behöva skura badkaren, men det är nog bara dumt. Lär väl så en massa sammandragningar så jag inte orkar göra något mer sen. Menjag ska ju på vattengympan ikväll iaf. Fast det blir sista gången.

Jag fick lön

Jag är så otroligt lycklig äver att ha fått lön. Jag har ju varit utan pengar sedan maj och nu har jag några kronor på kontot igen. Det är ju helt fantastiskt! Jag blir såklart väldigt köpsugen och vill ju handla massor av söta små kläder till bebben. Men jag ska nog hejda mig. Funderar faktiskt på att stoppa undan halva lönen så jag kanske har råd med att köpa julklappar till min kära familj istället. Ja så får det bli.

Ibland önskar jag att jag var som Rikard! Han är en shopoholic så det bara brinner på kontot. Men han har ju ett jobb som man får väldigt många kronor för. Själv blir jag toksnål då jag drar in så lite, och får dåligt samvete då han måste betala precis allt. Men jag försöker att vara ekonomisk och tänka på vad man egentligen behöver och inte. Och då jag tänkt en stund så kommer jag ofta på att det jag vill ha behöver jag inte. Fast jag måste ju erkänna att mat står rätt högt på min lista nu. Är så förbenat hungrig jämt, och såklart alltid sugen på något gott. Det behöver inte vara slisk men det ska vara något som jag gillar. Så lite onödig mat har jag nog shoppat!

Äntligen frissan

Idag hade jag min efterlängtade tid hos frisören. Så nu har mitt hår fått fina toppar och saknar utväxt. Det känns så himmla bra! Jag borde väl egentligen ha gått till frissan i slutet på augusti eller i början på september, men jag ägde ju inte ett endaste öre då. Så jag önskade mig pengar till frissan i födelsedags present, och jag fick det. Men då känndes det bättre att vänta så länge som det gick innan bäbis ska ut. För jag antar att man är inte så sugen på att gå till frissan då man sitter med en aldeles ny bäbis hemma.

Då jag åkte hem från stan så fick jag sällskap av Karin och hennes toksöta lilla goshund Naiha. Vi åt lite mat och promenderade i skogen en sväng. Men jag blev lite nojjig över några spår som såg ut som björn spår och vi tog bara en kort prommis. Saknar verkligen att ha en liten hund att traska runt på stigarna här med. Och sedan gosa i soffan!

Sur sillgubbe

Hade inte tänkt att skriva detta men jag bara måste!

Idag när jag och Rikard satt och slängde i oss vår havregrynsgröt till lunch så kom det en bil in på gården och blokerade vägen från vårt hus. Jag tittar ut genom fönstret och ut ur bilen stiger en man i 50 års åldern med en cigarett tänd i munnen. Det första jag tänker då är -Vem är det? Och -Fy vad äckligt med de som röker inne i bilen! Jag frågar Rikard om det är någon han känner, men det är det inte. Och jag ser då att mannen sätter fart mot vårt hus. Rikard hade inte hunnit klätt på sig så han slank in på toaletten för att göra sig klar, eftersom vi precis var på väg till att åka på föäldragruppen.

Jag ser hur mannen bockar sig ned mot gräsmattan och lockar på vår katt. Och jag tänker igen -Neeeej, ta inte i vår katt med dina äckliga cigarettfingrar!!! Som tur var så sitter vår katt som en fån kvar och ser bara misstänksam ut så mannen stegar upp på vår bro och knackar på. Jag öpnnar dörren och där står han och bolmar med sin cigarett. Jag verkligen avskyr när folk röker mitt upp i ansiktet på en utan att fråga om det är ok först. Sen tycker jag att det är lite fräckt att ställa sig på någon okänd människas bro och röka så att det kommer in i huset. Han vet ju inte om han knackar på hos någon extrem allergiker!!!

Jag säger hej till mannen och han försöker formulera något som inte blir förståeligt så han börjar om. Han frågar om jag tycker om sill. Mnja, säger jag. (jag äter sill men det är ju ingen vardagsmat för mig). För han vill ju såklart då sälja sill fileér, i kilos hinkar som är klara att lägga in i valfri inläggning eller stekas. Inte vet väl jag hur man lägger in sill!!!!! Nja, säger jag och tycker att det låter lite mycket med ett helt kilo. Slängde några småburkar förra veckan som datumet gått ut på och ändå håller ju sill länge. Men säger han, de håller ända tills i maj. Jamen, det blir nog för mycket ändå tycker jag. Då tycker han att jag ska vänta lite så ska han gå till sin bil och hämta en hink så jag får se hur fina de är och att det inte alls är så mycket. Då säger jag att jag har inte tid att vänta för vi är påväg bort. Hmpf, fnyser han! Och säger -Folk säger så mycket konstigt! Du ska veta vad jag får höra dåliga bortförklaringar! Jag blev helt paff! Jag säger då att han får minsann tro vad han vill, men vi ska på föäldragrupp NU! Men han ger sig inte och börjar gå mot sin bil. Och då säger jag igen att jag har inte tid. Då blir han jätte sur och mumlar något om att jag inte ens sett sillen. Jamen säger jag, jag behöver ju inte se den om jag inte vill ha den, det är ju för mycket!!! Ännu surare och mumlandes så går han till bilen och åker iväg.

Då jag stängt dörren så ångrade jag mig att jag inte snäste av honom med en gång och sa något om rökningen och att jag är allergisk mot både sill och rök. Han var ju egentligen riktigt fräck som både stog och rökte så det kom in rök i vårt hus och anklagade mig för att ljuga om att jag inte hade tid. Jag har ju svårt att tro att han får sälja nån sill om han kör den metoden på andra ställen också.

Ja så nu vet ni det...

Barnmorska och föräldragrupp

Ja idag var det fullt på schemat. Klev upp vi åtta och segade på tills jag åkte in till stan för att träffa min barnmorska vid tio. Allt var ju somvanligt bra, tack och lov. Lilla bäbisens hjärta slog 136 slag i minuten och den är fortfarande ruckbar. Jag hade gått upp lite mer i vikt nu, så jag ligger på 10kg plus. Jag kan egentligen inte fatta att jag gått upp tio kilo, tycker att det låter så sjukt mycket. Men det är ju helt normalt! Blodvärdet var på 123 och sf måttet låg på 34. Jag skulle också sammanfatta min graviditet, och det blev ju inte så mycket mer än en mening. Jag tycker att det har varit bra. Sen skulle jag också skriva in i journalen ifall jag hade några önskemål angående förlossningen, men jag vet inte. Jag tror att jag ska försöka ta det som det kommer. Istället för att ställa in sig på något speciellt och sedan kanske bli besviken om det inte blir så.

Efter det så gick jag ned på stan och traskade runt en stund med Nina och vi fikade. Köpte en vit babyfilt som jag tänkte ha i påslakanet jag sydde av tyget som blev över då jag sydde skynket till toan.

Sen åkte jag hem och väckte min kära sambo och vi njöt av en havregrynsgröt till sen lunch. Så var det in till stan igen och träffa barnmorskan och de andra paren i föräldragruppen. Denna gång pratade hon om förlossningens olika skeden och smärtan. Och hon berättade om olika smärtlindring. Vi fick även se en film denna gång, och nu var det lite mer spännande och inte lika trevligt. Det var ett gäng förlossningar, inte det roligaste att se kanske. Imorgon är det pappagrupp för Rikard och jag tycker faktiskt att han är jätte duktig som ids gå på det. Det ska bli väldigt kul att få höra sen vad de pratade om...... :-)

Dagens grej

Idag har jag sytt en halvsnygg sak till toaletten. Ett skynke så att allt rat inte ska synas. Det var ju en jätte enkel sak, förutom att jag sydde fel först och det tog hundra år att sprätta upp det för jag hade fäst så noga. Men såhär blev det tillslut och jag är ganska så nöjd. Tyget hänger i tre delar på en vajer så det är lätt att dra åt sidan och ta fram sakerna under.

image22

Blöjorna

Ååå så jag har velat fram och tillbaka om blöjorna till vår lilla bebbe. Men efter en massa matematiska övningar och mer velande så har vi bestämt oss för att prova tygblöjor. JÄTTE ÄCKLIGT!!!!!! Så tänker nog många, men vi får väl se. Jag är ju rätt så okänslig då det gäller sånt, så jag tror inte att det blir så äckligt som det låter. Sen så har jag räknat mig till att man kan spara mellan 10 & 15 tusen kronor på att använda tygblöjor istället för vanliga slit och släng. Och eftersom jag är en fattig student och kommer att få den lägsta föräldrapeng man kan få så är det bra om man kan spara pengar på sånt som man måste ha. Sen så tror jag att det är ganska bra för barnens rumpor att slippa alla dessa kemikalier de har lagt i blöjorna nuförtiden. Har läst att vissa är så giftiga så de kan få problem med sin fortplantning då de blir äldre. Dessutom så blir mina egna händer som gammla torkade russin då jag har bytt några blöjor på jobbet, så det är nog inte så milt för lilla barnrumpan heller. Jajja, nu är bljorna beställda iaf och vi får väl se hur de passar och fungerar sen. Går det åt skogen så får vi väl sälja dem till någon annan.

Föräldragrupp

Denna eftermiddag var jag och Rikard på vår föräldragrupp. Vi var 4 par som ska ha vårt första barn och den var en av mina två barnmorskor som ledde gruppen. Vi fick presentera oss och säga var vi bodde och när vi skulle får våra bäbisar. Det var lite snack först om pappagrupp och sen blev det prat om hur man mådde, 
olika krämpor och om man var nervös inför förlossning och föräldraskap. Sen visade barnmorksan hur bäbisen skulle 
kunna komma ut genom ett platsbäcken. Och slutligen en liten film med en massa 
nyfödda bäbisar som ammade och gäspade. Det var ju egentligen en gullig film, 
men jag tycker nog att den var lite pinsam också. Det var så vacker och 
puttinuttigt! Själv är jag ganska inställd på att det inte kommer att vara en rosaskimmrande värld man hamnar i så fort bäbisen är ute. Men vi får väl se! 

Nu har det börjat igen

De små oförskämda varelserna med bruna ögon och grå päls har återkommit. Och de är så fräcka att de stövlar in i vårt skafferi utan inbjudan. Jag har kännt mig iaktagen i skafferiet i nån vecka och igår bad jag Rikard ställa fram råttfällorna igen. Och SMACK så satt det en stackare där! Hmmm..... undra om det kommer att vara lika många denna vinter som vill bo i vårt skafferi. Förra vintern så fångade vi 11 stycken. BLÄ!

Helgen

Igår var det en favorit igen. Pubkväll på byns café. Den här gången så jobbade Rikard så jag hade fixat vikarier till vårt Quiz-lag. En kompis och mina föräldrar fick följa, och jag tror att de tyckte att det var rätt så trevligt. Det var grillspett på menyn och det smakade gudomligt gott. Det var dessutom fullproppat med folk där. Så det verkar som att det blir mer och mer populärt att gå dit. Ägarna sa att nästa gång så måste man nog boka i tid ifall man vill vara säker på att få äta och sitta okej. Men nästa gång är den 17 november, så risken är ju rätt så stor att både jag och Rikard missar det. Men man vet aldrig hur länge lilla bebben har tänkt att ligga i magen.

Idag har jag verkligen inte gjort många knop! Eldat och läst tidningar och stekt pannkaka. Ska ju på Vattengympan sedan och storhandla på COOP somvanligt efteråt. Jag längtar efter det varma vattnet och den mysiga stämningen med alla tjocka magar och den söta barnmorskan som håller i det.

Äntligen

Jag har ju tjatat på Rikard att jag vill att vi ska åka till IKEA och handla lite innan lilla bäbisen kommer ut. Så äntligen igår så åkte vi iväg mot Sundsvall. Efter nån mil så började det krypa i hela kroppen på mig och jag fick en sån där panik känsla. "Är det bäbisen som vill komma ut nu?"  Såklart så började jag få rätt så kraftiga förverkar och mådde illa. Men jag bet ihop och tänkte att du får banne mig lov att vänta tills jag har varit på IKEA. Som tur var så slutade det helt då vi kom fram och efter lite mat så kännde jag mig ganska pigg.

Såklart så shoppade vi massor av saker som både vi och bäbis behöver (tror vi iaf). Så nu har vi alla barnsaker som man behöver till ett spädbarn. Det enda som fattas är väl ett babyapotek och det ska fixas snart det med. Så nu kan jag känna mig helt lugn över att jag har allt ordnat här hemma. Det enda som ska göras nu är att plocka fram det och ställa i ordning och vänta.

Höst städningen

Nu i veckan så har jag städat bort sommaren i trädgården. Har rensat upp i rabatter och ställt undan alla utemöbler. Klippt diverse buskar och fixa och donat. Det känns lite trist att ta bort allt, men det känns ändå skönt att göra bort det. Jag brukar ju ha fina små höst och vinter planteringar utanför vår dörr, men i år blir det nog inget sånt. Känner att jag orkar inte engagera mig i det just nu. Dessutom så blåste 
hälften bort förra vintern så jag måste fixa det på ett bättre sätt och det hinner jag inte nu.

Måste snart köpa lite fågelmat som jag kan bjuda småfåglarna på, för det börjar bli kallt. Dessutom så finns det ju inga rönnbär i år.

Imorse då jag klev upp första gången vid halv fem ungefär så var det snö över hela marken, så nu är det verkligen höst på riktigt. Men solen har lyst länge nu så det är inte så mycket kvar. Tänkte att jag skulle ta en bild på den vackra snön men jag orkade inte leta fram kameran just då.

Barnmorska igen

Idag var det koll hos barnmorskan igen, och allt var somvanligt bra.

Sf  mått 32
Hjärtljud 140
Vikuppgång +8,3kg
Hb 129

Barnmorskan kollade även hur lilla bäbis låg och hon konstaterade att den ligger med huvudet rätt så långt ned nu men är fortfarande lite ruckbar, fast inte så mycket. Så nu hoppas jag att den lill* ska hålla sig lugn och trivas där så att den stannar i rätt läge. Barnmorskan sa även att jag  var väldigt "välfylld", hon menade då att min livmoder tar upp hela min mage så det var inte konstigt att jag tyckte att det känndes väldigt trångt nu.

Nu känns det faktiskt som att det håller på att närma sig på riktigt. Nu är lilla bäbisen välkommen ut när den vill, fast det är 40 dagar kvar till beräknad födelse. Men jag tror att den är klar nu. Fast den lär nog vänta så länge den kan bara för att...

Vi gick ned på stan sen och åt lunch och sedan strosade vi runt och kollade på en massa bäbis kläder och filtar och annat som kan tänkas behövas. Men jag köpte inget, har någon spärr som viskar i mitt öra -Vänta, vänta lite till! Men jag hade bestämt mig för att inhandla en ny feber termometer på babyproffsen och då var ju den såklart slut, så jag får lov att gå dit och kolla nästa vecka kanske. Men vi hämtade ut vår babybasics box från pampers där iaf. I den låg en söt liten napp, en skål med sked, 12 blöjor, våtservetter, ammningsinlägg och en massa att läsa.

Hurra för kanelbullens dag

Ja, idag är det som sagt kanelbullens dag. Så jag ställde mig med en gång på morgonen och började baka bullar. Nu ligger det 53 bullar i köket och väntar på att bli uppätna. Å det ska bli så gott att fika idag.

Tycker att det är ganska komiskt att det finns en hel dag för en bulles skull. Men den inspirerar ju mig att baka och det är ju aldrig fel. Man kan väl knappast få för mycket fika i frysen. Eller det kanske man kan men, men inte jag iaf.

image21

Några av bullarna som ligger och svalnar lite!

Till mina vänner och andra trevliga läsare!

Jag vill bara meddela att pga att vissa personer skriver kommentarer i min blogg som innehåller ord och meningar som vissa kan ta illa upp av så kommer jag att 
godkänna kommentarerna hädanefter. Så bli inte förvånade ifall er kommentar inte kommer att synas på momangen.

Lustigt hur man tänker

Jag tänkte för någon vecka sedan att nu kan jag ju knappast bli tjockare om magen, den har nått bristningsgränsen. Men ack så fel man kan ha! Om jag jämför bilderna på magen för 4 veckor sedan och nu så är det ganska stor skillnad. Och jag kom på att växer den så mycket nu så hinner den garanterat växa massa mer. Hur ska det gå. Det känns ibland som att skinnet kommer att spricka och lilla bäbis kommer att titta ut genom min navel, men det ordnar sig nog.

image20

Den här bilden är från idag och jag är i vecka 34 (33+4) vilket betyder att det är 6 hela veckor och 3 dagar kvar tills beräknad födelse. Jag kan nog förstå att vissa som ser bilden tänker att det där är väl inget. Den där magen ser ju inte så stor ut alls. Men det är så himmla trångt där inne. Mina lungor och min magsäck lider av platsbrist just nu!

Sen måste jag bara skriva att jag är så glad nu i efterhand att vi köpte en spjälsäng redan i juni. Eftersom jag ville ha just
HENSVIK från IKEA och de verkar vara omöjliga att få tag i nu. De är slut överallt och de som beställt på postorder verkar få vänta länge. Jag tyckte ju såklart att jag var galen som lät mig övertalas av Rikard att köpa den så tidigt. Det känndes lite fel på något sätt. Men nu känns det som att det var verkligen ett smart drag. Nu ska vi bara rota fram kartongen och montera ihop den. Men jag tror att jag väntar nån vecka till. Det blir ju att man längtar mer efter det lilla pyret då man har något att glo 
på varje dag. Så här finns inte ett spår av bäbissaker framme än. Men jag längtar verkligen till jag kan plocka fram allt och piffa och grejja. Har ju tjatat till mig en IKEA resa till veckan och då ska jag handla lite mer bäbissaker som jag tror att vi dör utan. Plus en massa annat såklart.

Lite farligt men väldigt mysigt

Ikväll blev det storbrasa på gården. Rikard med bror hade samlat så mycket skräp och annat så det blev dags att elda igen. Lite läskigt då det knakar och brakar i skogen, men det är ju inte så långt upp till huset. Men vägen dit är bäcksvart! Fast dt blev jätte god korv. Jag tror att jag åt 4 st med bröd och allt. Hoppas att jag inte behöver vara så hugrig inatt nu da.

Och förresten det gick väldigt bra att jobba, fattar inte varför jag höll på och gruvade mig sådär i onödan. Men jag erkänner att magen gillar det inte så mycket mer. Har konstant sammandragningar och lite förverkar då och då nu. Men imorgon är jag helt ledig och ska nog ta en riktig slappar dag.