Hållbar Bifstil

Här kommer det jag skrev i Bif-bladet. Ni får tänka på att jag kan inget om stavning eller grammatik så ha överseende med det.


Hållbar bifstil

Kära Banafjäls trakten och alla bif-are, visst tycker vi om varandra och den plats vi bor på? Därför kommer det här en sida som ska ge inspiration till att tänka på varandra och miljön. Med en hållbar bifstil så menar jag att vi ska försöka att leva på ett sätt som gör att vi människor och djur mår bättre och vår mark får hålla sig i bra skick. Att vi helt enkelt ska göra medvetna val som skonar vår framtid. Många tycker att detta med KRAV och ekologi låter jätte krångligt, och det finns dem som tror att det handlar enbart om att konsumera ekologiska produkter. Och en hållbar livsstil, -Vad är det? Jo att leva och konsumera mer hållbart, för att bevara vår planet och hälsa, och för att ge kommande generationer en framtid. Alltså dra in på saker som förstör miljön och som skadar vår hälsa.

Här kommer nu lite enkla tips på vad vi kan göra för att närma oss en hållbar bifstil!


Källsortera! Nu då vi kommer att få börja använda de blanka fina soptunnorna så ska skräpet vi kastar vägas också. Men källsorterar man och lämnar på återvinningsstationer så sparar man en slant, och samtidigt gör världen till ett bättre ställe. Vi har nära till Idbyns station på Strömsknallen och i Husum finns det en vid isbanan på vibergsvägen, och en vid gamla Konsum. Och självfallet Må avfallsanläggning. De flesta tar ju en sväng i närheten av dessa då det är dags att handla mat, och då kan man ju lika gärna göra ett stopp för att lämna det man källsorterat.


Städa miljövänligt! Nuförtiden finns det kilometerlånga hyllor på affärerna fyllda med olika sorters rengöringsmedel. Det många inte tänker på är att dessa rengöringsmedel innehåller mängder av kemikalier som förstör vattenmiljön, luften och marken. Eftersom allt rengöringsmedel vi använder så småningom hamnar i avloppet och i luften, så kommer det i kontakt med våra lungor och den mark vi tar vårt dricksvatten ifrån och odlar grödor och foder på. Såpa, galltvål och ättika fungerar lika bra till alla sorters rengöring, och i de flesta fall så duger rent vatten långt i hushållet t.ex. för dammtorkning och vaska golv.


Minska transport med bränsledrivna fordon! Transport är en av världen största miljöbovar som fortfarande ökar. Så för varje gång vi kan strunta i att starta en motor gör vi en betydelsefull insats! Men, vi bor ju på landet och är beroende av att kunna transportera oss längre sträckor för att komma till jobb och affärer. Det vi då ska tänka på är att uträtta så mycket ärenden vi bara kan då vi ändå är i farten. T.ex. handla och lämna källsorteringen på väg hem från jobbet. Samåka och planera in barnens aktiviteter i samband med annat som ska uträttas. Försöka att så ofta och mycket man kan, gå eller cykla istället då det gäller korta sträckor. Och för er som använder era fordon i jobbet, planera era turer så ni inte behöver köra extra sträckor. Och det finns också något som kallas för eco-driving, där man använder sig av en viss teknik för att minska bränsle förbrukningen.

Kom ihåg nu att många bäckar små blir en stor å. Och saker och ting tar sin lilla tid, men tillsammans kan vi göra skillnad. Och bara det lilla har stor betydelse för framtiden. Lycka till med att skaffa er en hållbar bifstil!





För er som har frågor och funderingar på detta, hör av er till redaktionen. Vi tar gärna emot era egna idéer på hur vi kan leva mer hållbart. [email protected]


Kommentarer
Postat av: Linda

Hejja! :) Tycker du är jätteduktig! Bra skrivet!

Postat av: Lisa

Tack Linda, vad snällt av dig!

2008-11-14 @ 13:35:19
URL: http://lmh.blogg.se/
Postat av: Nina

Mäh, och du som säger att du inte kan skriva! Jättebra ju!

2008-11-14 @ 19:47:42
Postat av: Lisa

Nina - Det går alltid bra att skriva då det inte är någon som ska sätta betyg på det.

2008-11-15 @ 09:32:45
URL: http://lmh.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback